2010. március 3., szerda

Tegnap - némi technikai nehézség elhárítása után- megtartottuk a Budapest Retina Estek márciusi rendezvényét. A száraznak tűnő témához képest 17 kolléga hallgatta meg az előadást, a visszajelzések pozitívak voltak. Ezt - a témaválasztást is figyelembe véve (Evidence Based Medicine) jó eredménynek gondolom.

Egy biztos, ennek a kérdésnek a tárgyalása ennél hosszabb időt igényelne, és a jó megoldás nem hagyományos előadás tartása (illetve hallgatása). Az Evidence Based Medicine lényege éppen az, hogy a gyakorlatban használható irodalom kutatási és alkalmazási módszertant adjon. A dolognak nem sok értelme van, ha csak hallottunk róla, a cél az lenne, hogy a kollégák ezeket az elveket és lehetőségeket tudatosan használják a mindennapi orvosi gyakorlatban. Ez is Sackett könyvének az alcíme: "Bizonyítékokra alapozott gyógyítás: Miként végezzük és tanítsuk?".

Az fogalmazódik meg tehát, hogy érdemes lenne egy EBM klubot létrehozni, melynek keretében érdeklődő kollégák időről időre összejönnének és az EBM elvei szerint egy -egy témát kritikusan kiértékelnének (Critically Appraised Topic- CAT). Ez az egyetlen (és egyébként Sackett-ék által is javasolt) módja annak, hogy az elvek a kollégák gyakorlatán is nyomot hagyjanak. Gondolkodni fogok ennek megvalósíthatóságán.

A következő előadás sem tűnik kis falatnak: április 7-n újra az uveitisekről lesz szó: a hátsó uveitisektről, valamint diagnosztikai és terápiás kérdésekről beszélek majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése